ceramika / ceramika ludowa / ceramika w kuchni


Ceramika w kuchni

Naczynia ceramiczne znane są od wielu setek lat. Pierwsze naczynia były oczywiście wykonywane z gliny wypalanej początkowo w ogniskach, następnie w paleniskach, piecach. Do dziś naczynia ceramiczne używane są w kuchniach na całym świecie.

Szczególnie sprawdzają się naczynia, w których możemy przygotowywać różne zapiekanki i dania z koniecznością zapiekania w piekarniku. Ceramika jest bowiem odporna na wysokie temperatury, jak oczywiście wynika z metody produkcji naczyń ceramicznych. Wśród najbardziej popularnych naczyń ceramicznych używanych przez kobiety na całym świecie są: naczynia do lasagne, naczynia do zapiekanek makaronowych, naczynia do duszenia mięs w wysokiej temperaturze.

Bardzo modne są obecnie płyty ceramiczne gazowe i elektryczne na których można przygotowywać posiłki. Najczęściej wymagane są naczynia z dnem ceramicznym aby efektywność kuchenek była jak największa.

Spośród naczyń ceramicznych w gospodarstwie domowych można również wyróżnić: dzbanki, które często są ozdobą a nie naczyniem użytecznym. Z ceramiki wykonuje się również noże i deski do krojenia. Nie jest to jednak ceramika która kojarzy się nam z wyrobem glinianym. Ceramiczne noże są bardzo drogie i słyną z tego, ze przez wiele lat nie wymagają czyszczenia.



Polityka Prywatnosci |

CERAMIKA W KUCHNI