ceramika / naczynia ceramiczne


Naczynia ceramiczne


Naczynia ceramiczne znane są już od wieków ale doskonale spełniają swoją rolę także w obecnych czasach. Naczynia ceramiczne wykorzystuje się najczęściej w celu przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze czyli do zapiekania, podgrzewania na gazie i podgrzewania w piekarniku. Naczynia ceramiczne doskonale spełniają te role ponieważ potrawy w nich przygotowywane nie wysuszają się a naczynie bezpiecznie przetrzyma nawet najwyższe temperatury.

Jednym z najbardziej znanych naczyń ceramicznych jest tzw, romertopf – nazwa jak i samo naczynie pochodzi z Niemiec. Nie jest to czyste naczynie ceramiczne ale gliniane. Sposób jego użycia polega na początkowym zamoczeniu naczynia w wodzie i pozostawieniu na około pół godziny. Celem jest jego namoknięcie, by podczas pieczenia naczynie nie pękało. Kiedy glina dokładnie nasiąknie wodą. Wkładamy do niej mięso wcześniej marynowane lub warzywa. Możemy także upiec wszystko razem. Zaleta jest fakt, ze mięsa nie musimy uprzednio ani podsmażać ani zalewać wodą a pieczeń wychodzi mięciutka i bardzo soczysta.



Polityka Prywatnosci |

NACZYNIA CERAMICZNE